Tisk
Solární Trombeho stěna: <small>efektivní vytápění domu</small>

Solární Trombeho stěna: efektivní vytápění domu

a.janousek | Čtvrtek, 22. listopad 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud plánujete stavbu nové dřevostavby, jedním z klíčových faktorů je volba způsobu vytápění. Správným návrhem můžete ušetřit nemalé finance. Jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších řešení je využití sluneční energie, která je zdarma a nabízí velký potenciál. Za předpokladu vhodné orientace domu můžeme stavbu vytápět velkými okny či akumulační Trombeho stěnou.

 

 

Trombeho stěna – v čem tkví podstata?

rombeho stěna - ideální pro solární vytápění domu.Trombeho stěna je velmi jednoduchý a nenákladný systém. Umisťuje se obvykle na jižní stěnu domu (případné zakřivení je na místě, a to z důvodu zachycení více paprsků při pohybu slunce od východu na západ). Trombeho stěna je postavena z materiálů s vysokou akumulační schopností, jako jsou kámen, plné pálené cihly nebo beton, a opatřena tmavým nátěrem, který lépe přitahuje sluneční paprsky.

Trombeho stěna v praxi s předehřevem TUV - ideální pro solární vytápění domu.Před stěnou musí být instalována skleněná stěna. Vzdálenost skla od stěny může být různá– většinou se však pohybuje okolo 10 cm. Ve vzniklém prostoru mezi sklem a stěnou je velké množství vzduchu, který lze využít pro teplovzdušné ohřívání stavby. ovzdušné ohřívání stavby. 

Jak Trombeho stěna funguje?

Princip fungování solární Trombeho stěny je jednoduchý. Slunce rychle ohřívá vzduch v mezeře mezi sklem a akumulační stěnou. Ve spodní a horní části stěny musí být vždy minimálně jeden otvor, který umožňuje cirkulaci vzduchu. Jak je obecně známo, teplý vzduch vždy proudí tam, kde je chladněji. Mezi Trombeho stěnou a interiérem tak vzniká uzavřený oběh, kde teplý vzduch proudí horním otvorem do interiéru a spodním se ochlazený vrací zpět do mezery k novému ohřátí.

Výhody Trombeho stěny

  1. Jednoduchost a nízká cena: V základním řešení je finančně nenáročné.
  2. Vysoká účinnost: Trombeho stěna přeměňuje sluneční záření přímo na teplo, což je efektivnější způsob než například u solárních kolektorů.
  3. Nižší tepelné ztráty: Oproti proskleným jižním fasádám mají Trombeho stěny menší tepelné ztráty.
  4. Estetický prvek: Trombeho stěna může sloužit jako zajímavý architektonický prvek, který vyjadřuje snahu majitele domu o co nejefektivnější využití všech dostupných energií.
 

Funkce Trombeho stěny od podzimu do jara

Trombeho stěna - od podzimu do jara.období od podzimu do jara, kdy svítí slunce, Trombeho stěna plně využívá svou funkci. Nejenže dodává teplý vzduch z mezery do interiéru, ale také vyzařuje teplo ze své akumulační stěny. Pokud je však venkovní teplota nízká a slunce nesvítí, může stěna přispívat k tepelným ztrátám budovy. Tento problém lze řešit použitím dvojitého zasklení, které však zvyšuje náklady a mírně snižuje účinnost stěny. Stěna musí mít otvory opatřené buď manuální nebo lehkou záklapkou. Lehká záklapka je ovládána tokem vzduchu.

 

Funkce Trombeho stěny v letních měsících

Trombeho stěna - v letních měsících.horkých letních dnech by mohla Trombeho stěna způsobit přehřívání budovy, proto je důležité pevně uzavřít horní klapku v akumulační stěně a otevřít klapku v prosklené části, aby nežádoucí teplý vzduch mohl unikat ven. Stěna může být využita i pro ochlazování budovy – otevřením spodní klapky v akumulační stěně a zároveň jiného otvoru, například světlíku, stěna umožní přirozenou ventilaci vzduchu v interiéru.

 

Historie Trombeho stěny a výzkum

Patent na tento způsob vytápění domu pochází u z roku 1881 od Edwarda Morseho. Využití ale zpopularizoval až francouzský inženýr Felix Trombe, který také v roce 1964 s architektem Jacquesem Michelem postavil ve francouzském Odeillo solární pec

 

Podklady pro návrh Trombeho stěny

Trombeho stěna v praxi - efektivní využití sluneční energie.Výpočetní metody pro výpočet tepelných ztrát a solárních zisků Trombeho stěny jsou uvedeny v normě ČSN EN 832 (73 0564) - Tepelné chování budov. Výpočet dle této normy je obsažen například v programu Energie od firmy Svoboda Software. Program obsahuje výpočtové pomůcky pro stanovení vstupních parametrů Trombeho stěny.

Zdroj informací/část textu:http://www.envic-sdruzeni.cz

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop